Szia!

Ha még nem tudsz főzni, vagy már tudsz főzni, de valamit még szeretnél megtudni, vagy csak tanácsot szeretnél adni.....akkor itt a helyed!!!

2008. július 13., vasárnap

A nyár slágere, a lecsó


Sokan rajongunk érte, néhányan soha nem ennék meg, van aki rizzsel, van aki tojással szereti...ez a lecsó.
Én imádom!Férjemre való tekintettel ugyan nem főzök hetente többször, de szinte bármikor meg tudnám enni.Életem egyik első siker élménye volt a konyhában.Ha kezdő háziasszony vagy, ezzel nyugodtan próbálkozhatsz.Egyszerűen nem lehet elrontani!Persze el lehet sózni, le lehet égetni mint minden ételt, de hidd el, gyerekjáték lesz megfőzni.Ha belevágtál és sikerült, kérlek írd le, hadd örüljek együtt Veled!
Persze sokféleképpen készítik, szinte minden családnak van valamilyen saját praktikája, de azért a hozzávalók ugyanazok.Leírom én hogyan tanultam anyukámtól.

Íme a hozzávalók:
  • 1 kg paprika(ha szereted tehetsz bele csípőset is,de ne ess túlzásba!)
  • 75 dkg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál só
  • 2-3 kávéskanál fűszer paprika
  • 4-5 evő kanál olaj(vagy esetleg 5-6 dkg zsír)
A paradicsomot és a paprikát megmossuk.A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprikának kiszedjük a csumáját és összevágjuk(van aki karikára vágja, van aki szabálytalan darabokra, te vágd úgy ahogy neked tetszik).A felaprított hagymát a felforrósított olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fűszer paprikát, összekeverjük majd beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, megsózzuk és lassan puhára pároljuk.Ha a végén túl savanyúnak érzed, picit cukrozd meg.Nagyon gyorsan, 15-20 perc alatt elkészül.Főzhetsz mellé rizst, vagy mielőtt lehúznád a tűzről keverhetsz bele 1-2 tojást.


TIPP!
Ha szereted a magyaros ízeket, még a hagyma előtt piríts meg néhány dkg kockára vágott szalonnát, így rakd bele a többi hozzávalót.Virslivel vagy/és kolbásszal is gazdagíthatod.

TIPP!
El is lehet tenni a téli időszakra, ilyenkor hagyma nélkül főzd majdnem készre, még melegen rakd üvegbe, a tetejére szalicilt rakj a fólia és a fedő alá, majd állítsd takarók közé legalább 1 napra.Ezt hívják dunsztnak.Amikor fel szeretnéd használni, frissen piríts alá hagymát és forrald össze az egészet.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: