Szia!

Ha még nem tudsz főzni, vagy már tudsz főzni, de valamit még szeretnél megtudni, vagy csak tanácsot szeretnél adni.....akkor itt a helyed!!!

2008. augusztus 16., szombat

Töltött paprika

Amiről eddig nem volt szó, pedig a mi csodálatos magyar konyhánk egyik alap étele, az a töltött paprika.Tulajdonképpen lehet anélkül is készíteni, hogy paprikába töltögetnénk, de azért én azt tanácsolom, hogy ilyenkor is tegyünk bele néhány egész paprikát, hogy az íze belefőjön.

Hozzávalók:
  • 8 db zöldpaprika
  • 20 dkg sűrített paradicsom(ehhez 2 l víz)
vagy
  • 3 l paradicsom lé
  • 50 dkg darált hús(sertés vagy pulyka)
  • 10 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 2-3 dl olaj(a hagyma és a paradicsom alá)
  • bors
  • 1 teáskanál majoranna
  • cukor(ízlés szerint)
A rizst félig megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.A hagymát felaprítjuk és az egyik felét megpirítjuk néhány evőkanál olajon.A fokhagymát felaprítjuk vagy összezúzzuk.A húst összekeverjük a kihűlt rizzsel a pirított hagymával, a két tojással, a fokhagymával, megsózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát.A paprikákat megmossuk, majd kiszedjük a csumáját, ebbe töltjük a húsos keveréket.Vigyázat ne töltsük tele, mert különben fővés közben szétrepedhetnek!Abból a keverékből, ami nem fért a paprikákba, vizes kézzel formáljunk gombócokat.
A maradék olajon megpirítjuk a hagyma másik felét, hozzáadjuk a lisztet, majd mikor már világos színe van a rántásnak, hozzáadjuk a paradicsomlevet, és jól elkeverjük.Használhatunk habverőt is, hogy csomómentes legyen.Ha sűrített paradicsomot használunk, akkor rögtön engedjük fel vízzel, nehogy megégjen a paradicsom!Tegyünk bele néhány csipet sót és ízlés illetve a paradicsom édességének függvényében cukrot.
Amikor felforrt, tegyük kis lángra és rakjuk bele a megtöltött paprikákat és/vagy a gombócokat, és fedő alatt, kb. 1-1,5 óra alatt főzzük készre.

TIPP!
A paradicsomszósz alól a hagyma kihagyható, illetve zeller zöldjével még gazdagítható!Érdemes kísérletezni!

TIPP!
Köretként nagyon finom hozzá a főtt krumpli.

TIPP!
Ha még magyarosabb ízre vágyunk, tegyünk a húsos keverékhez őrölt pirospaprikát!Isteni finom, érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: