Szia!

Ha még nem tudsz főzni, vagy már tudsz főzni, de valamit még szeretnél megtudni, vagy csak tanácsot szeretnél adni.....akkor itt a helyed!!!

2008. július 18., péntek

Ó, azaz édes barack lekvár...

Ha becsukom a szemem és magam elé képzelek egy üveg barack lekvárt, rögtön feltolulnak bennem a régi emlékek.Az édes illat, a fortyogás, a rengeteg sárgabarack látványa.Gyerekkoromban nyaranként gyakran álltam anyukám mellett a konyhában, és néztem hogyan válik az édes illatos gyümölcs azzá a mennyei gyönyörűséggé, ami télen is bevarázsolja az életünkbe egy picit a nyarat...
Eddig még nem főztem lekvárt egyedül, de most, hogy pici fiunk érkezését várjuk, ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy minden ételt el tudjak készíteni magam is.Így hát nekifogtam...


Hozzávalók:
  • sárgabarack(kb. 1 kg minden 1/2 l-es üveghez)
  • kristály cukor(30 dkg minden kg friss barackhoz)
  • fél citrom leve(ezt ki is hagyhatod)
  • 1/2-1 dl víz
Mosd meg a barackot, majd forró vízzel forrázd le úgy, hogy egy szűrőbe rakod a gyümölcsöt.Forrázás után a héját húzd le, a magját szedd ki.Ezután a cukrot 1/2-1dl vízzel tedd fel főni, és közepes lángon főzz belőle szirupot.Akkor van kész, ha a fakanálról már úgy csöppen vissza mint a híg méz.Tehetsz bele citromlevet is, hogy ellensúlyozza a cukor ízét, de nem feltétlenül kell.Ezután tedd bele a barackot, de arra figyelj, hogy jó magas falú edényt válassz, hogy ha fröcsög, ne égesse meg a kezed!Folyamatos kevergetés mellett főzd együtt őket amíg a habja el nem fő, ez kb. 20-30 perc.
Ha kész még forrón töltsd tiszta üvegekbe úgy, hogy először minden üveg aljára csak egy picit tegyél, nehogy szétrepedjen!A tetejüket szalicillal vagy natrium benzoáttal szórd meg(csak egy picit!), tegyél rá befőző fóliát majd kupakot.Ezután az üvegeket állíts meleg helyre(pl.takarók közé)és így hagyd kihűlni, ez 1-2 nap is lehet.Ezt hívják dunsztnak.
Ami a legjobb benne, hogy a recept bármelyik gyümölcsre alkalmazható(bár szilva lekvárt a legjobb cukor nélkül főzni, de ez egy másik történet...).Persze különféle ízesítéssel, hozzávalókkal egyedivé is teheted a lekvárodat.Ez már csak fantázia és vállalkozó kedv kérdése.
Ha belefognál siess, nemsokára véget ér a szezon!

TIPP!
Többféle gyümölcsből vegyes lekvárokat is készíthetsz!Pl:málna-szeder...Csak használd a fantáziád!

TIPP!
Ha dunsztolás után helyes kis vászon darabot vagy színes szalvétát raksz az üvegre, átkötöd zsineggel vagy szalaggal, ragasztasz rá címkét, tökéletes ajándék lehet belőle!

Nincsenek megjegyzések: