Eddig még nem főztem lekvárt egyedül, de most, hogy pici fiunk érkezését várjuk, ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy minden ételt el tudjak készíteni magam is.Így hát nekifogtam...
Hozzávalók:
- sárgabarack(kb. 1 kg minden 1/2 l-es üveghez)
- kristály cukor(30 dkg minden kg friss barackhoz)
- fél citrom leve(ezt ki is hagyhatod)
- 1/2-1 dl víz
Ha kész még forrón töltsd tiszta üvegekbe úgy, hogy először minden üveg aljára csak egy picit tegyél, nehogy szétrepedjen!A tetejüket szalicillal vagy natrium benzoáttal szórd meg(csak egy picit!), tegyél rá befőző fóliát majd kupakot.Ezután az üvegeket állíts meleg helyre(pl.takarók közé)és így hagyd kihűlni, ez 1-2 nap is lehet.Ezt hívják dunsztnak.
Ami a legjobb benne, hogy a recept bármelyik gyümölcsre alkalmazható(bár szilva lekvárt a legjobb cukor nélkül főzni, de ez egy másik történet...).Persze különféle ízesítéssel, hozzávalókkal egyedivé is teheted a lekvárodat.Ez már csak fantázia és vállalkozó kedv kérdése.
Ha belefognál siess, nemsokára véget ér a szezon!
TIPP!
Többféle gyümölcsből vegyes lekvárokat is készíthetsz!Pl:málna-szeder...Csak használd a fantáziád!
TIPP!
Ha dunsztolás után helyes kis vászon darabot vagy színes szalvétát raksz az üvegre, átkötöd zsineggel vagy szalaggal, ragasztasz rá címkét, tökéletes ajándék lehet belőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése